Gardenline - Plantăm armonie

Home - title»Noutăți»Must, vin și foarfeca de vie: este octombrie!

Must, vin și foarfeca de vie: este octombrie!

Surioară dragă, în scrisoarea ta mă întrebi dacă poți planta un cais în locul celui care a pierit în această vară. Răspunsul meu este un NU categoric. Este o regulă de bază să nu plantăm același soi de pom în locul unuia mai vechi care a trăit mai mulți ani sau chiar decenii. Este firesc, deoarece pomul a folosit nutrienții și microelementele necesare din sol ba chiar a sintetizat altele, care pot fi dăunătoare unui puiet. Solul din preajma unui pom tăiat trebuie lăsat să se odihnească câțiva ani, sau revitalizat, așa că, draga mea, să cauți un alt loc pentru caisul tău pe care vrei să-l plantezi acum” – așa începe sfatul gazdei Bálint, grădinarul numărul unu al Ungariei, despre lucrările de toamnă în grădină.

Must, vin și foarfeca de vie: este octombrie!

Paleta de culori și arome a lui octombrie ne va încânta simțurile la fiecare pas, iar alături de un pahar de must sau vin într-o seară liniștită ne putem planifica treburile din a doua zi în grădină. Anul acesta vara indiană ne oferă suficiente astfel de zile optime pentru pregătirea unei primăveri bogat înfloritoare și ocrotirea plantelor înainte de sosirea iernii.

Must, vin și foarfeca de vie: este octombrie!

Foarfeca de vie și ferăstrăul sunt protagoniștii acestei perioade, dar vom avea de lucru și cu mătura și cu mașina de tuns iarba. Iată lista lucrărilor necesare:

-          Moment optim de plantare a bulbilor de primăvară (lalele, narcise, muscari, ghiocei etc.)

-          Verificarea crizantemelor pentru semne de rugină albă, caz în care este nevoie de tratament fitosanitar

-          Toaletarea arbuştilor care au înflorit vara tărziu (Philadelphus-iasomie)

-          Ultima toaletare a gardurilor vii- se recomandă tăieri uşoare

-          Tunderea gazonului trebuie rărită şi trebuie efectuată la o înălţime mai mare (4-6) deoarece în această perioadă ritmul de creştere al gazonului stagnează

-          Scarificarea gazonului şi aerarea acestuia pentru înbunătăţirea regimului hidric şi aerifer

-          Aplicarea îngrăşămintelor pre-winter (cu o concentraţie mai mare de potasiu) asupra gazonului, pentru întărirea rădăcinilor şi creşterea rezistenţei contra bolilor şi dăunătorilor

Must, vin și foarfeca de vie: este octombrie!

Dacă aveți întrebări legate de grădină, doriți să vă consultați cu specialiștii nostri, sau visați la un peisaj pe care doriți să-l realizați în anturajul dumneavoastră, contactați-ne la numerele de telefon 0372-749.475 sau 0731-808.300.

Cu drag, Echipa Gardenline

Save